ECSA Skills Strategy 2024: Aanpak tekort halfgeleidertalent Europa
De ECSA Skills Strategy 2024 is een rapport dat inzicht biedt in het groeiende tekort aan talent in de Europese halfgeleidersector. Het schetst de uitdagingen en kansen in deze belangrijke industrie en bevat strategieën om de talentenkloof te overbruggen.
Het rapport is opgesteld door DECISION Etudes & Conseil partner in het door de EU gefinancierde project European Chips Skills Academy (ECSA). Binnen dit project wordt samengewerkt met bedrijven, onderwijsinstellingen en beleidsmakers om het tekort aan goed opgeleide professionals in de halfgeleidersector structureel aan te pakken.
De halfgeleiderindustrie groeit snel door de EU Chips Act en de toenemende vraag naar chips. Tegen 2030 zal het aantal banen in deze sector naar verwachting jaarlijks met 5% toenemen, wat neerkomt op meer dan 271.000 nieuwe functies. Helaas kan Europa momenteel niet voldoende afgestudeerden opleiden om aan deze vraag te voldoen. Er wordt een tekort van meer dan 75.000 technische functies voorspeld, met name in hardware- en software-engineering, technische ondersteuning en data-analyse.
Hoewel Europa in 2022 meer dan 1,1 miljoen STEM-afgestudeerden (Science, Technology, Engineering en Mathematics) afleverde, stroomt slechts 6% van hen door naar de halfgeleidersector. Deze mismatch maakt duidelijk hoe urgent het is om actie te ondernemen en de talentenkloof te dichten.
Het rapport doet daarvoor aanbevelingen voor zowel korte- als langetermijnmaatregelen. Op korte termijn is het belangrijk om de arbeidsmobiliteit binnen de EU te versterken, visa voor niet-EU-werknemers te vereenvoudigen en bestaand personeel bij te scholen om in de behoeften van de sector te voorzien. Op lange termijn ligt de focus op het beter afstemmen van onderwijsprogramma’s op de eisen van de industrie en het voeren van gerichte campagnes om studenten te enthousiasmeren voor een carrière in de halfgeleidersector.
Een nauwe samenwerking tussen onderwijsinstellingen en de industrie is daarbij onmisbaar. Door lesprogramma’s af te stemmen op de behoeften van de sector kan een duurzame aanvoer van gekwalificeerd talent worden gegarandeerd. Tegelijkertijd kan de industrie STEM-carrières aantrekkelijker maken door het innovatieve en impactvolle karakter van de halfgeleidersector te benadrukken, wat essentieel is om meer talent aan te trekken.
De EU Chips Act is een wetgevingsinitiatief van de Europese Unie, gericht op het versterken van de positie van Europa in de wereldwijde halfgeleidersector. Het doel is om de EU te voorzien van voldoende geavanceerde chipproductiecapaciteit en tegelijkertijd de afhankelijkheid van andere landen, zoals Aziatische en Amerikaanse producenten, te verminderen.