Vakkanjers

In Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen van groep 7 en 8 op de basisschool tot en met het laatste jaar van het vmbo hun vakmanschap. Dat doen ze met een technische opdracht voor een maatschappelijk relevante échte opdrachtgever. Tijdens de Challenge werken de deelnemers samen aan uitdagende opdrachten, krijgen ze workshops 21st century skills, komen ze in contact met (mentor)bedrijven en kunnen ze zich aan de hand van opgedane ervaringen oriënteren op hun loopbaan. Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet.

Vakkanjers een initiatief van de technische sectoren om de instroom van goed opgeleide vakmensen te stimuleren. Technische bedrijven hebben volop uitdagende banen voor zulke talenten. Vakmensen die niet alleen technisch onderlegd zijn, maar juist ook beschikken over andere competenties. In het vernieuwde Vakkanjers werken scholen en bedrijven samen aan het verbeteren van de technische vaardigheden én aan de persoonlijke ontwikkeling van de jonge deelnemers.

De techniekwereld verandert razendsnel. Een veranderende markt vraagt om andere vaardigheden. Initiatief nemen, bijvoorbeeld. Samenwerken. Probleem oplossen. Klantcontact. Zulke skills zijn steeds belangrijker geworden in het bedrijfsleven. Dat blijkt onder meer uit de toekomstverkenningen van de O&O-fondsen. Ook het ministerie van OCW heeft volop aandacht voor de ontwikkeling van deze 21st century skills.

Vakkanjers sluit daar in zijn opzet op aan. Door een technische opdracht te verbinden aan de ontwikkeling van zulke skills, in de vorm van een bedrijfssimulatie, werken we aan de gewenste vaardigheden van de vakmensen van morgen. Zo geven we de jonge deelnemers een voorsprong op de arbeidsmarkt en hebben we een bron van verhalen om nog meer jongeren te enthousiasmeren voor techniek.

Bezoek de website