Eind 2017 organiseerden we de Jongerenmonitor, een kwantitatieve peiling onder 1.000 jongeren waar zij zelf aan het woord komen. De groep vormt een representatieve afspiegeling van de maatschappij en bestaat uit jongens en meiden van 9 tot 17 jaar. Door middel van deskresearch zijn de gewenste associaties bij techniek en technologie achterhaald.

0-meting

In een 0-meting onderzocht of kinderen en jongeren deze associaties hebben en welke andere associaties zij mogelijk hebben. Later zal in een 1-meting onderzocht worden of deze associaties sterker of zwakker zijn geworden en of zij daadwerkelijk invloed hebben op het keuzeproces. Hiermee willen inzicht krijgen in hoe associaties positief te beïnvloeden zijn zodat meer jongeren techniek overwegen in hun studiekeuzeproces.

De belangrijkste resultaten van de 0-meting zijn weergegeven in onderstaande infographic (klik op de afbeelding voor een grotere weergave).

Associaties

Associaties spelen een belangrijke rol bij het maken van keuzes, zo ook de keuze voor wel of niet studeren en werken in de techniek. Professor Ap Dijksterhuis legt in onderstaande video het belang van associaties uit.