Logo Platform Talent voor Technologie

Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo)

Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en bedrijfsleven werken op regionaal niveau nauw samen aan innovatief en kwalitatief sterk onderwijs. Zo worden de jongeren van nu goed voorbereid op de banen van de toekomst. 

De onderwijscijfers worden jaarlijks geüpdatet. Het betreft hier een update van 27 juni 2024.

Zelf aan de slag?

Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo)

Aandeel leerlingen bètatechniek vmbo-bb/kb/gl (3e leerjaar) | In de grafiek is te zien welk deel van de leerlingen binnen de basisberoepsgerichte leerweg (bb), de kaderberoepsgerichte leerweg (kb) en de gemengde leerweg (gl) kiest voor een technisch1 profiel. De laatste jaren betreft het voor de leerwegen gezamenlijk een stabiel aandeel rond de 20%. De technische profielen zijn Bouwen, wonen en interieur; Maritiem en techniek; Media, vormgeving en ICT; Mobiliteit en transport en Produceren, installeren en energie. 

Binnen de basisberoepsgerichte leerweg koos 23% van de leerlingen voor een technisch profiel in 2023/24. Dit is 1 procentpunt minder dan het jaar ervoor. Binnen vmbo-kb is het aandeel dit jaar gelijk gebleven op 23%. Binnen vmbo-gl is het aandeel ook gelijk gebleven op 12%.

1. Over het algemeen gebruiken we in de monitor de verzamelnaam bètatechniek, maar voor het vmbo gebruiken we specifiek de term techniek.

Aantal leerlingen bètatechniek vmbo-bb/kb/gl (3e leerjaar) | In de grafiek is de ontwikkeling van het absolute aantal leerlingen met een technisch profiel in het derde leerjaar van vmbo-bb, -kb en -gl af te lezen. Absolute aantallen bestaan uit een combinatie van het totale aantal leerlingen (de populatie) en het keuzegedrag (zie bovenstaande grafiek ‘Aandeel leerlingen techniek vmbo-bb/kb/gl’).

Het aantal technische leerlingen in het derde leerjaar van het beroepsgerichte vmbo is het afgelopen jaar licht afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Het jaar ervoor was er juist sprake van een stijging. Dit is in lijn met de ontwikkelingen van het totaalaantal leerlingen in de beroepsgerichte leerwegen.

Aandeel bètatechniek binnen gediplomeerden vmbo-gl/tl  |In de grafiek is af te lezen welk deel van de leerlingen diplomeert met een natuur-scheikundevakkenpakket (NaSk) in de gemengde en theoretische leerweg. Na een aantal jaren van stijging, geldt er de laatste jaren een daling.

Sinds 2018 is er een profielstructuur ingevoerd bij de theoretische leerweg. Toch laten we als indicator een vakkenpakket met NaSk zien. Dit heeft er mee te maken dat niet alle leerlingen van de theoretische leerweg in profielen staan geregistreerd1. Daarnaast geeft NaSk ook de mogelijkheid om over een langere periode (zoals tien jaar) trends weer te geven.

De gemengde leerweg komt voor in de grafieken met vmbo-bb en -kb, maar ook -tl. De reden hiervan is dat de gemengde leerweg zowel beroepsgerichte profielen als theoretische keuzevakken bevat.

1. In 2022/23 is van 24% van de vmbo-tl-leerlingen in het derde leerjaar geen profielregistratie bekend.

Aantal gediplomeerden bètatechniek vmbo-gl/tl | Het absolute aantal gediplomeerden met NaSk binnen de gemengde en theoretische leerweg wordt weergegeven in de grafiek. Ook hier geldt dat het absolute aantal is opgebouwd uit het totaalaantal (omvang van de populatie) als het keuzegedrag (aandeel dat kiest voor NaSk, zie ‘Aandeel techniek binnen gediplomeerden vmbo-gl/tl’). Waar binnen de gemengde leerweg sprake is van een lichte toename, is in de theoretische leerweg sinds 2015/16 sprake van een daling.

 

Doorstroom leerlingen vmbo naar bètatechnisch mbo | In de grafiek is te zien welk percentage van de vmbo-leerlingen kiest voor een technische mbo-studie. De laatste jaren is dit vrijwel constant rond de 30%. In de grafiek zijn verschillen inzichtelijk gemaakt tussen de leerwegen van het vmbo. Waar vmbo-bb de laatste jaren een stijging kent van de doorstroom naar techniek, kent vmbo-tl een daling. In het filter ‘Profiel’ kan ook per profiel (binnen de leerwegen vmbo-bb, -kb en -gl) worden bekeken welk deel van de leerlingen na afloop kiest voor een mbo-opleiding in de techniek. Vanuit de technische profielen is dit percentage vanzelfsprekend hoger dan vanuit niet-technische profielen.