Scholen en bedrijven werken publiek-privaat samen aan het aanbieden van contextrijk en uitdagend technisch onderwijs op havo/vwo. Er zijn daarbij diverse activiteiten die als doel hebben om jongeren een goed beeld te geven van de carrièrekansen in de techniek en ICT.
De onderwijscijfers worden jaarlijks geüpdatet. Het betreft hier een update van 27 juni 2024.
Aandeel havo/vwo-leerlingen met N-profiel (4e leerjaar) | Op het vwo wordt consistent vaker gekozen voor een Natuur en Gezondheid en/of Natuur en Techniek (N-profiel) dan op de havo. In 2023/24 kiest 37% van de havo-leerlingen en 60% van de vwo-leerlingen in het vierde leerjaar hiervoor. Tussen 2014/15 en 2021/22 daalde het aandeel leerlingen op de havo en het vwo dat kiest voor een N-profiel. Sinds 2022/23 trekt het percentage dat kiest voor een N-profiel weer aan.
Aantal havo/vwo-leerlingen met N-profiel (4e leerjaar) | Vanaf 2016/17 daalt het absolute aantal leerlingen op de havo en het vwo dat in het vierde leerjaar de profielen Natuur en Gezondheid en/of Natuur en Techniek (N-profiel) volgt. De absolute aantallen zijn opgebouwd uit de totaalaantallen (populatie) en het keuzegedrag van leerlingen. De laatste twee jaar is de daling van het absolute aantal leerlingen met een natuurprofiel uitsluitend veroorzaakt door een lager totaalaantal leerlingen en niet door keuzegedrag. In bovenstaande grafiek ‘Aandeel havo/vwo-leerlingen met N-profiel’ is te zien dat het percentage leerlingen dat kiest voor een N-profiel de laatste twee jaar juist stijgt. In 2023/24 kromp het totale vierde leerjaar van de havo met 1.524 leerlingen en vwo met 2.188 leerlingen ten opzichte van het jaar ervoor (2022/23).
Doorstroom havo/vwo-leerlingen met N-profiel naar bètatechnische opleiding in ho | Het merendeel van de leerlingen dat examen doet in een N-profiel, stroomt daarna door naar een bètatechnische vervolgopleiding in het hoger onderwijs. Dit percentage daalde echter sinds 2014/15. Het laatste jaar is deze trend gekeerd. Op het vwo geldt een stijging van 1 procentpunt en op de havo van 4 procentpunt. Van de havisten met een N-profiel, stroomt 50% door naar een betatechnische studie in het hoger onderwijs. Van de vwo’ers met een N-profiel is dat 60%.
Doorstroom havo/vwo-leerlingen ongeacht profiel naar bètatechnische opleiding in ho | Het totale percentage leerlingen dat met een havo- of vwo-diploma (ongeacht profiel) doorstroomt naar een bètatechnische vervolgopleiding in het hoger onderwijs nam tot 2016/17 toe en daalde daarna. Rond 2020/21 begon het aandeel te stabiliseren. Het laatste jaar geldt een lichte toename van 1 procentpunt, waardoor het aandeel ligt op 32%. Van alle havo-gediplomeerden in 2022/23 stroomde 26% door naar een bètatechnische studie in het hoger onderwijs. Vanuit vwo (diplomajaar 2022/23) koos 39% van alle gediplomeerden een bètatechniekstudie.