26 januari 2021

Webinar: Vrouwen en meiden in de technologie en ICT

Door het coronavirus realiseren we ons, nu meer dan ooit, dat we afhankelijk zijn van technologie en digitalisering. We hebben technici hard nodig: niet alleen om slimme technische oplossingen te bedenken, maar ook voor het installeren en onderhouden ervan.

Direct aanmelden: klik hier

Link naar de webinar: klik hier (actief vanaf 26 januari)

In Nederland wordt slechts 14 procent van de technische beroepen door vrouwen uitgeoefend. Voor de ontwikkeling van Nederland als kennis en innovatieland is het essentieel dat dit percentage omhoog gaat. Niet alleen om de tekorten in de technische sector op te lossen maar ook voor de sociaal en economische waarde die door diversiteit worden gecreëerd.

Het is zorgelijk dat “recente cijfers van de Techniekpactmonitor”  laten zien dat, ondanks de toename van het aantal en aandeel vrouwelijke technische professionals, het verschil tussen mannen en vrouwen groot blijft.

Kortom: tijd om het thema ‘Vrouwen en meiden in de Technologie en ICT’ op de kaart te zetten! Platform Talent voor Technologie trapt het jaar af met een webinar.

Wanneer? Dinsdag 26 januari, van 13.00 tot 14.30 uur
Voor wie? Voor alle beleidsmakers die, binnen overheid, onderwijs of bedrijfsleven, meer vrouwen en meiden in de techniek willen hebben.
Aanmelden? Klik hier om je aan te melden

 

Programma

Cijfers: hoe staan we ervoor in Nederland?
Nina Terpstra, projectleider data en onderzoek bij PTvT, zal ons op een interactieve manier meenemen in de laatste cijfers over vrouwen en meiden in de technologie en ICT. Hoe staan we ervoor in Nederland? Hoeveel jongens en hoeveel meisjes kiezen op school voor een technische profiel? En hoe zit het met de uiteindelijke keuze voor een opleiding in de techniek? En lukt het om deze vrouwen te behouden binnen de technische sector? Ook doen we een kleine internationale vergelijking: hoe scoort Nederland ten opzichte van andere Europese landen?

Voorbeelden onderwijs en bedrijfsleven
Aan de hand van twee praktijkvoorbeelden uit het onderwijs en het bedrijfsleven worden inzichten en ambities gedeeld:
1) Sjoerd Veltman vertelt over het onderwijsproject ‘Miss IT’. Door te werken met rolmodellen is het percentage meisjes dat een ICT-opleiding volgt op het ROC van Amsterdam en Flevoland gestegen, van drie naar zes procent. Sjoerd deelt de aanleiding en de succesfactoren van Miss IT. Wat kunnen andere onderwijsinstellingen van dit project leren? Ook doet Sjoerd een oproep voor een duurzame aanpak.

2) Agnes Vroegh is ‘de enige vrouw in een mannenwereld’. Pas na een fikse strijd, heeft zij haar plek gevonden als procesoperator. Nu zet ze zich in als onbezoldigd lid van het algemeen bestuur van de FNV en geeft ze voorlichting op vmbo-scholen. Zij heeft een duidelijke visie over de rol van vakbonden en werkgevers, die ze graag met ons deelt.

 

Tools en handvatten

De afgelopen jaren hebben diverse studies veel kennis opgeleverd over hoe we meiden en vrouwen moeten enthousiasmeren voor de techniek en ICT. Van deze studies zijn verschillende tools ontwikkeld! Carla Roos, projectleider Kennis en Kwaliteit bij PTvT, zal een aantal van deze tools toelichten, zodat je snel aan de slag kan.

Kan je niet wachten tot het webinar? Laat je inspireren via onderstaande links:

Brainstorm
We sluiten de sessie af met een brainstorm. Tijdens deze brainstorm worden alle aanwezigen uitgenodigd om kennis, doelstellingen en vraagstukken te delen met de groep. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder!

Graag gaan we in gesprek over dit thema, over nieuwe ideeën en aanpak. Wat is er nodig in het onderwijs? In het bedrijfsleven? En hoe kunnen beleidsmakers daaraan bijdragen?

Deel dit artikel