9 maart 2021

Webinar: Jongeren met een migratieachtergrond

We hebben onze technici hard nodig! Door het coronavirus realiseren we ons, nu meer dan ooit, dat we afhankelijk zijn van technologie en digitalisering. Niet alleen om slimme technische oplossingen te bedenken, maar ook voor het installeren en onderhouden ervan.

Direct aanmelden: klik hier

Uit instroomanalyses blijkt dat jongeren met een migratieachtergrond relatief minder vaak voor een technische richting of opleiding kiezen in het vmbo en mbo. Dit is zonde, aangezien een loopbaan in de techniek juist goede baankansen biedt. En vanuit het perspectief van de sector: een goede diversiteit van werknemers kan bijdragen aan betere kwaliteit.

Platform Talent voor Technologie deed onderzoek naar de ervaringen van jongeren met een migranten-achtergrond die wél voor techniek hebben gekozen. Tijdens deze webinar delen we met u de resultaten: waar doen deze jongeren hun ervaring op met technologie? Hoe ervaren zij het beeld wat wordt geschetst over de mogelijkheden en perspectieven voor hen in de techniek? En welke invloed heeft hun achtergrond als het gaat om het vinden van stages of een baan?

Wanneer? Dinsdag 9 maart, van 13.00 tot 14.30 uur
Voor wie? Voor alle beleidsmakers die, binnen overheid, onderwijs of bedrijfsleven, meer jongeren met een migratieachtergrond in de techniek willen.
Aanmelden? Klik hier om je aan te melden

 

Programma

Cijfers: kwantitatief onderzoek

Nina Terpstra, projectleider data en onderzoek bij PTvT, vertelt ons op een interactieve manier over het vooronderzoek: hoe zit het met jongeren met een migratieachtergrond en hun keuze voor techniek? Hoeveel jongeren stromen in? Welke (technische) studierichtingen slaan zij vaak over? Hoe komt dit?

Interviews: kwalitatief onderzoek

PTvT deed onderzoek naar jongeren met een migratieachtergrond die juist wél hebben gekozen voor techniek. We voerden kwalitatief onderzoek uit onder 27 jongeren met een Antilliaanse, Marokkaanse, Surinaamse of Turkse migratieachtergrond, omdat juist binnen deze groepen het meest onbenut potentieel voor de techniek ligt. Tijdens de gesprekken is goed doorgevraagd op ervaringen, onderliggende behoeften en denkbeelden. Marijn van Dongen, projectleider bij PTvT, deelt met u de resultaten: welke ervaringen en drijfveren hebben jongeren met een migratieachtergrond in de techniek? En hoe ervaren zij hun achtergrond en (het gebrek aan) diversiteit in de techniek?

Discussie: wat kunnen we met deze inzichten?

We gaan in gesprek met een aantal vertegenwoordigers van technische branches en opleidings- en ontwikkelfondsen. Wat zijn hun inzichten en ideeën?

Ook zijn we benieuwd naar de inzichten van de andere deelnemers aan de bijeenkomst: wat is er nodig in het onderwijs? In het bedrijfsleven? En hoe kunnen beleidsmakers daaraan bijdragen?

Deel dit artikel