Nieuws - 6 juli 2020

Vernieuwd Vakkanjer programma voor schooljaar 2020-2021

Vakkanjers is al jaren een bekend fenomeen op middelbare scholen met uitdagende challenges in samenwerking met nationale organisaties zoals de Unie van Waterschappen, het Rode Kruis en de Johan Cruyff Foundation. Vanaf het nieuwe schooljaar 2020-2021 pakt Jet-Net & TechNet het nog groter aan: scholen kunnen de challenge helemaal zelf inrichten, de Digitale Leeromgeving (DLO) is uitgebreid en de challenges van de afgelopen jaren zijn beschikbaar.

De belangrijkste aanpassingen voor scholen

Tot afgelopen schooljaar stond de planning vooraf helemaal vast en moesten scholen de challenge inpassen in hun lesrooster. Dat gaat vanaf schooljaar 2020-2021 anders: scholen kunnen zelf bepalen wanneer ze starten en hoeveel tijd ze per week aan de challenge besteden. Met behulp van een online planner kan de docent zelf alle projectfases inplannen op basis van het aantal uren dat er in een week voor Vakkanjers beschikbaar zijn.

Nieuw is dat er ook Vakkanjer challenges van de afgelopen jaren zijn verzameld in de vernieuwde Digitale Leeromgeving en beschikbaar zijn voor alle scholen om zelf uit te voeren.

Actievere rol voor bedrijven

Het regionale bedrijfsleven krijgt een actievere rol in de Vakkanjer challenges. De school gaat een samenwerking aan met een bedrijf uit de buurt. Medewerkers van het bedrijf geven feedback op de ideeën en ontwerpen van de leerlingen. Dit kunnen ze online doen, maar medewerkers kunnen ook op school langsgaan of leerlingen uitnodigen om bij het bedrijf op bezoek te komen. Zo kunnen de leerlingen meteen een kijkje nemen op de werkvloer. Vakkanjers ondersteunt in het vinden van een bedrijf als coach, geïnteresseerde bedrijven kunnen zich opgeven via www.gastlessenzogeregeld.nl/vakkanjers.

Uitgebreidere Digitale Leeromgeving

Voorheen waren er door het jaar heen landelijke momenten waar scholen live bij aanwezig moesten zijn als ze meededen aan Vakkanjers. De kick-off, de halve finales in maart en de finale in juni zijn daar voorbeelden van. Voor de kick-off komt Vakkanjers vanaf het nieuwe schooljaar naar de deelnemende scholen toe en de halve finales vinden flexibeler in de regio plaats in maart en mei. Vakkanjers speelt zich dus meer op school en online af en daar wordt de digitale leeromgeving volledig voor ingericht. Via de DLO kunnen leerlingen, docenten en bedrijven de hele challenge zelfstandig uitvoeren met instructievideo’s, planningen en andere tools.

De nieuwe Vakkanjer Challenge

Het Wereld Natuur Fonds is de nieuwe opdrachtgever van de Vakkanjer Challenge voor schooljaar 2020-2021. De WWF Wildlife Challenge daagt leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar vmbo uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven. Kijk voor meer informatie op www.vakkanjers.nl/wwf

Deel dit artikel