Nieuws - 20 april 2021

Van Gogh Museum en ASML nieuwe opdrachtgever Vakkanjers

Van Gogh Museum en ASML zijn de nieuwe opdrachtgevers van de Vakkanjer Challenge voor schooljaar 2021-2022. De challenge In het licht van Vincent daagt leerlingen van groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst. En om de verhalen van Vincent en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven. 

Welkom in Van Goghs kleurrijke wereld

Dit jaar stappen de Vakkanjers de kleurrijke wereld van Vincent van Gogh binnen. Hij vertelde verhalen met zijn brieven, tekeningen en schilderijen. Helaas hebben weersomstandigheden, licht en vervoer veel invloed op de conditie van zijn werk. De Vakkanjers van dit jaar gaan samen met het Van Gogh Museum en ASML zoeken naar betere manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst. Zo zorgen ze ervoor dat de verhalen van Van Gogh voor altijd verteld kunnen blijven worden!

“Bij het Van Gogh Museum vertellen we het verhaal van één van Nederlands beroemdste kunstenaars. Dat daar zowel voor als achter de schermen veel techniek bij komt kijken weten mensen vaak niet”, legt René van Blerk uit, Senior Educator van het Van Gogh Museum. “We zoeken altijd naar samenwerking, want we kunnen niet alles alleen. Zo helpt techbedrijf ASML, onze Partner in Science, bij het technisch onderzoek naar schilderijen. En zo zetten de Vakkanjers voor ons hun technische vaardigheden in bij het bedenken van nieuwe, creatieve manieren om mensen in de wereld van Vincent van Gogh te laten stappen.”

Oplossingen bedenken

Hoe kan je optimaal voor Vincents schilderijen zorgen? En hoe zijn ze het beste te presenteren? Hoe is zijn werk interactief te maken of hoe kun je de beleving van het verhaal erachter vergroten? En wat als het museum mobiel wordt gemaakt en het naar mensen toe wordt gebracht? Hoe ervaren en beleven mensen deze mobiele pop-up versies dan? Tijdens deze challenge vragen het Van Gogh Museum en ASML de Vakkanjers hiervoor concrete oplossingen te bedenken. De teams met de beste ontwerpen pitchen hun idee tijdens het landelijke finale Vakkanjers LIVE.

Wil je meer informatie over deze challenge? Ga dan naar www.vakkanjers.nl/vincent

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een programma van Platform Talent voor Technologie. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen hun vakmanschap. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21st century skills als initiatief nemen, presenteren, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Vakkanjers omvat vier projecten in een doorlopende lijn. Vanaf groep 7 van het basisonderwijs tot en met het laatste jaar van het vmbo.

Deel dit artikel