Nieuws - 28 juni 2021

Vakkanjer Challenge: Oplossingen van leerlingen voor mens-dier conflicten

Ruim 8.000 leerlingen van 150 scholen deden mee aan de Vakkanjer Challenge dit schooljaar. De winnende teams werden tijdens een live-uitzending via YouTube op 23 en 24 juni bekend gemaakt. Voor het Wereld Natuur Fonds bedachten de leerlingen oplossingen voor toenemende mens-dier conflicten. Opdrachtgevers van de challenge van komend schooljaar zijn het Van Gogh Museum en ASML. Voor hen bedenken leerlingen nieuwe manieren om kunstwerken voor de toekomst te behouden.

Dit jaar deden ruim 8.000 leerlingen van 150 scholen mee aan de Vakkanjer Challenge, dat is een uitdaging waarbij leerlingen met een concrete organisatie aan de slag gaan voor een maatschappelijk thema. Dit jaar was die uitdaging ‘WWF Wildlife Challenge’ in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, voor wie leerlingen van groep 7 tot en met de laatste klas van het VMBO oplossingen bedachten rond toenemende mens-dier conflicten.

Winnaars bekend gemaakt tijdens live-uitzending

Tijdens de finale, afgelopen week op 23 en 24 juni live te volgen via YouTube, namen in totaal 40 finalistenteams het tegen elkaar op. Uit elk van de vier categorieën (Junior, Scout, Explorer en Pioneer) werd een winnend project gekozen. De oplossing ‘Holofant redt de olifant’ van Mijntje, Iglaas, Rave en Aymila uit groep 8 van OBS De Tweemaster uit Barendrecht won bijvoorbeeld in de categorie Vakkanjer Junior. Zij bedachten een hologram van een bijenzwerm, die olifanten uit de buurt van dorpen moet houden. Het winnende team: “We weten dat olifanten bang zijn voor bijen, dus daarom hebben we hologrammen gemaakt van bijen.”

Innovatieve oplossingen voor maatschappelijke thema’s

De Vakkanjer Challenge is een succesvol voorbeeld van hoe leerlingen al jong voor een concrete maatschappelijke opdracht aan de slag kunnen gaan met techniek. Femke Hilderink, expert van WWF: “Het team Holofant uit Barendrecht snapt heel goed dat het geen oplossing is om wilde dieren achter een hek te zetten. Je moet innovatieve oplossingen verzinnen om olifanten weg te houden bij akkertjes en dorpjes.” De Vakkanjer challenge vond voor de vijfde keer op rij plaats. Eerdere opdrachtgevers van deze challenge waren Het Rode Kruis, de Unie van Waterschappen, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Johan Cruyff Foundation.

Komend schooljaar: combineren van kunst en techniek

De opdrachtgevers voor de Vakkanjer Challenge van komend schooljaar zijn al bekend: het Van Gogh Museum en ASML. Voor hen gaan leerlingen van groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo op zoek naar nieuwe manieren om kunstwerken te behouden voor de toekomst. Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en heeft tot doel om meer jongeren te interesseren voor techniek en ze een kans te bieden om hun vakmanschap te ontdekken.

Overzicht Winnaars Vakkanjer Challenge 2021

Winnaar Vakkanjer Junior
OBS De Tweemaster uit Barendrecht. Team Mijntje, Iglaas, Aymila en Ravi. Idee: Holofant

Winnaar Vakkanjer Scout
Over-Y College uit Amsterdam. Team Anyssa, Hiba, Amir, Mark en Mohktar. Idee: High Wolves

Winnaar Vakkanjer Explorer
College De Populier uit Den Haag. Team Shavin, Guido en Akaash. Idee: Swag paal, een dieren detecteer scan

Winnaar Vakkanjer Pioneer
Ichthus College uit Veenendaal. Team NOAA Ocean Explorer: Joram van E., Guido, Joram K en David

Deel dit artikel