Nieuws - 23 april 2021

Tien nieuwe samenwerkingsprojecten vanuit Regionaal investeringsfonds mbo

Nog tien mbo-instellingen zijn de samenwerking aangegaan met bedrijfsleven en regionale overheid om de aansluiting tussen overheid en arbeidsmarkt te verbeteren. Vanuit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) mbo is hiervoor in totaal 9,7 miljoen euro beschikbaar gesteld. Eerder dit jaar werd bekend dat deze investering goed werkt: samenwerking tussen scholen, overheid en werkgevers krijgt een duidelijke impuls en baankansen van deelnemende mbo-studenten stijgen erdoor. In totaal kwamen sinds 2014 al 154 zulke samenwerkingen tot stand.

Een van de nieuwe samenwerkingsprojecten is ‘Vitaliteitscampus’ in Groningen. Door onderwijsontwikkeling, professionalisering en onderzoek moet het de focus in de sterk vergrijzende regio verleggen van ziekte naar vitaliteit en preventie. Hiervoor worden professionals bijgeschoold en mbo-studenten tot ambassadeur van vitaliteit gemaakt.

Stedelijke vergroening en Smart Industry

Twee andere projecten zijn een stedelijk vergroeningsproject in Breda en een Smart Technology-project in de regio West-Brabant. In Breda gaan onderwijs, bedrijfsleven en de gemeente samen aan de slag met arbeidsmarktvraagstukken en thema’s als klimaatadaptatie, circulariteit en biodiversiteit. Bij Smart Technology in West-Brabant slaan onderwijs, bedrijfsleven en overheid de handen ineen voor het creëren van hybride leeromgevingen waarin technici van de toekomst worden opgeleid.

Positieve evaluatie eerste RIF-periode (2014-2018)

Doel van het regionaal investeringsfonds (RIF) is om mbo-studenten nog beter op een toekomstige arbeidsmarkt voor te bereiden. Zo maken ze tijdens hun studie al kennis met nieuwe technologieën en innovaties, waardoor ze deze later goed in kunnen zetten. Eerder dit jaar berichtten we al positief aan de hand van de evaluatie van de eerste RIF-periode (2014-2018): samenwerking tussen scholen, werkgevers en overheden kreeg een duidelijke impuls dankzij deze regeling. Bovendien blijkt dat mbo-studenten na deelname aan de regeling makkelijker een baan op niveau vinden.

Deel dit artikel