Sciencemakers, het belang van talentwaardering
Vanaf 2015 vindt jaarlijks ScienceMakers plaats. De prestaties van jongeren op het gebied van wetenschap, technologie en maken - én hun verhalen - worden dan op diverse manieren uitgelicht en getoond. Ook ontvangen zij een ScieneMakers Award. Beatrice Boots, directeur van Platform Talent voor Technologie, legt uit waarom dit zo belangrijk is.
'Van techniek weten wij: onbekend maakt onbemind. Bij de keuze voor een opleiding is dit van invloed. En met het oog op oplossingen die wij nodig hebben voor toekomstige issues, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat en energietransitie, is het juist keihard nodig dat meer jongeren juist die techniekkant op gaan. Dit betekent dat wij jongeren zoveel mogelijk en in zo’n vroeg mogelijk stadium moeten laten kennis maken met (bèta)techniek. Via ScienceMakers Awards geven wij jongeren die iets bijzonders hebben bedacht of uitgevonden een podium. Hiermee willen we andere jongeren inspireren; ‘kijk eens wat allemaal kan en mogelijk is’, zegt Boots.
Een Sciencemakers is een jongere die het afgelopen jaar een buitengewone prestatie heeft geleverd op het gebied van wetenschap, technologie en/of maken. We hebben het dan over jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 18 jaar, dus bovenbouw basisschool en de middelbare school. Het zijn niet, wat soms wordt gedacht, alleen maar whizzkids. Maar het zijn ook gewoon jongeren die het heel leuk vinden om na te denken over hoe je de wereld een stukje beter maakt. Die het leuk vinden om aan de slag te gaan met een uitdaging. En dan in de bètahoek of technisch of binnen ICT met een oplossing te komen. Zodat ze echt een concrete bijdrage leveren aan de opdracht die hen bijvoorbeeld is gegeven vanuit het bedrijfsleven.