Nieuws - 7 januari 2020

Pro-motor Award 2020: dit zijn de genomineerden!

De Pro-motor Award is de jaarlijkse prijs voor een ambitieus idee van samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Afgelopen maanden stuurden PPS’en kansrijke ideeën in en vandaag maakte de jury de vijf genomineerden bekend. Zij maken kans om de Pro-motor Award te winnen in februari.

De samenwerking die het meeste oplevert voor het mkb is een Pro-Motor Award 2020 rijker. Want samenwerken in een PPS doe je niet om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn, of omdat je het zo goed kan vinden met het ROC. Maar vooral omdat je elkaar nodig hebt en het ook concrete waarde oplevert.

In totaal waren er dertien inzendingen uit heel het land. Juryvoorzitter Jacco Vonhof: “Het viel ons op dat dit jaar veel van de inzendingen bestonden uit breed opgezette samenwerkingsconstructies van allerlei onderwijsniveaus. Zowel vo, mbo, hbo als wo kwamen aan de orde.”  Vijf projecten sprongen er echt uit vond de jury omdat zij het beste aansloten bij de criteria: aantoonbare impact op het mkb, een verrijking ten opzicht van bestaande aanpak, kansen voor opschaling en kenniscirculatie vanuit het project en innovatieve kwaliteit.

De genomineerden

Talent IT  Twente
Ict-talenten zijn goud waard voor het mkb en daarom maakt Talent IT Twente zich sterk voor inzet en behoud van ict-aanwas. Dit project helpt de studenten, al in een vroeg stadium aan een bijbaan bij een aantal aangesloten bedrijven. Student en bedrijf werken vervolgens samen aan vraagstukken en talenttekorten in de beroepspraktijk. De opleidingen nemen op hun beurt nieuwe modules op in hun curricula waarin deze vraagstukken zijn verwerkt.

Cleantech Center
Nog nooit was de behoefte aan nieuwe oplossingen op het gebied van duurzaamheid en energie zo groot. Cleantech Center, een samenwerking tussen het vo, mbo, hbo en wo, neemt de vraag serieus en focust zich op het bevorderen van duurzame werkwijzen en producties door organisaties. In maandelijkse challenges  pakken studenten, samen met bedrijven, duurzaamheidsvraagstukken aan. Inmiddels zijn er meer dan 180 van dit soort challenges gehouden die de nodige kennis en oplossingen hebben opgeleverd voor het mkb.

Young Professional Community Logistiek
Hoe behoud je young professionals in de huidige ‘battle for talent’? Binnen deze samenwerking van verschillende hbo-instellingen, leren studenten en young professionals uit verschillende bedrijven en studierichtingen samen. Zij zetten zich in voor een keten-overstijgende samenwerking en zorgen zo voor een innovatieversnelling in het bedrijfsleven.

Betonstaal
De bouw is flink in beweging: veel werk, te weinig goed opgeleid personeel en de druk van klimaatvraagstukken. De samenwerkingspartners van Betonstaal willen met dit project een dubbele slag slaan: het realiseren van mbo-opleidingen op de niveaus 2, 3 en 4 én zorgen dat de opleidingen de juiste mensen afleveren, met de kennis, vaardigheden en soft skills waar de huidige markt om vraagt. Een kennisplatform vormt de schakel tussen opleiding en bedrijven. Daarop wordt kennis en informatie uitgewisseld en een toekomstbestendige sector gecreëerd.

Cybercrimineel
Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer: gehackt worden waardoor je bedrijf plat ligt. En toch zijn mkb’ers relatief vaak slachtoffer van cybercriminaliteit. Binnen dit project sporen studenten als ‘mystery guest’ in mkb-bedrijven de kwetsbaarheden op, analyseren ze en dragen vervolgens een oplossing aan. ’Harde ict- kennis’ wordt zo geïntegreerd  met kennis van gedrag en werkwijzen binnen de ondernemingen. Daarmee dragen ze heel concreet bij aan de veiligheid van ondernemers en hun omgang met alle mogelijke data.

Voor een uitgebreide beschrijving van de genomineerden, kijk op pro-motor-award.nl.

De jury

‘Meerwaarde voor het mkb’ is deze keer het thema van de Pro-motor Award. Daarom bepaalt een ondernemende jury onder leiding van juryvoorzitter Jacco Vonhof welke samenwerking de grootste meerwaarde voor het mkb oplevert. Claudia Reiner, Ronald Kleijn, Carl Rohde, Nienke Meijer en Paul Veger helpen hem daarbij.

De uitreiking

Het beste idee, met de meeste impact voor het mkb, wint! Op 6 februari  kiest de jury, onder leiding van voorzitter Jacco Vonhof, uit vijf genomineerden de winnaar van de Pro-motor Award 2020.

De prijzen

De winnaar ontvangt: de Pro-motor Award als aandenken, een plaats in de good practices galerij waarbij men het idee in beeld brengt met video- en fotomateriaal voor eigen communicatie en een ondersteunend onderzoek.

Over de Pro-Motor Award

De Pro-Motor Award is een initiatief van Katapult. Bij bevlogen docenten, ondernemers en studenten leven veel ideeën. Sommige van die ideeën kunnen een doorbraak in zich dragen of een verrassende kwaliteitsslag bewerkstelligen. Met het in het leven roepen van de Pro-Motor Award worden ideeën zichtbaar. Ze worden uitgediept en gepromoot. Hierdoor kan het idee uitgroeien tot een vernieuwend project of product. Tevens geeft de Pro-Motor award een boeiend gezicht aan de relatief abstracte wereld van PPS en beloont zij het harde werk dat er plaatsvindt, de leerzame experimenten, potentiële initiatieven en concrete opbrengsten.

Deel dit artikel