Nieuws - 9 april 2020

Online hulpmiddelen voor onderwijs en bedrijfsleven in tijden van corona

Veel activiteiten en evenementen van onze labels Jet-Net & TechNet en Katapult kunnen de komende tijd helaas niet plaatsvinden vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Maar dat betekent niet dat er niets te doen is! Er zijn genoeg manieren om leerlingen digitaal in aanraking te brengen met de technische praktijk. Voor het bedrijfsleven is er in deze tijd ook veel te leren over digitale samenwerkingen en scholing van werknemers. Hierbij tips en initiatieven per label in beeld.

Online aanbod van Jet-Net & TechNet

Voorlopig even geen wetenschap en technologie in de klas, maar gelukkig leven we in een digitaal tijdperk en kan techniek gewoon bij collega’s en leerlingen thuis gebracht worden! Bijvoorbeeld met de Aha!-vragengenerator met W&T-lessen van 15 minuten. Of met de Quickscan die ervoor zorgt dat de school precies weet wat er nog verbeterd kan worden op het gebied van W&T. Jet-Net & TechNet bracht de digitale mogelijkheden in kaart voor het primair onderwijs. Met tips voor kennis, inspiratie en hulpmiddelen voor wetenschap- en techniekonderwijs op afstand. Bekijk de opties hier.

Nu bedrijfsbezoeken en gastlessen voorlopig niet op locatie zullen plaatsvinden, moeten we leerlingen op een andere manier in aanraking te brengen met de technische praktijk. Hiervoor kan bijvoorbeeld de inspiratieles ‘7 werelden van techniek’ gebruikt worden. Leerlingen kunnen ook zelf aan de slag met het maken van een popcornmachine of met zandstralen door de de Do-It-Yourself video’s van Vakkanjers te volgen. Ook voor het voortgezet onderwijs heeft Jet-Net & TechNet in kaart gebracht wat de digitale mogelijkheden zijn in deze periode. Hier staan ze onder elkaar.

De komende tijd zullen er steeds meer diensten online worden aangeboden. Zo wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt om workshops en bijeenkomsten online te houden. De Bèta&TechMentality-workshop is al een aantal keer succesvol online georganiseerd. Meer opties en data zullen snel volgen.

Niet alleen Jet-Net & TechNet is hard bezig met het digitaliseren van hun aanbod, veel organisaties doen hun uiterste best om leerkrachten hulpmiddelen en inspiratie te bieden tijdens de coronacrisis. Daarom bracht Jet-Net & TechNet een aantal handige online hulpmiddelen voor basisschoolleerkrachten en docenten in het voortgezet onderwijs in kaart. Bekijk hier de digitale initiatieven.

Online aanbod van Katapult

Nu een deel van de werknemers thuiszit of minder werkt is er veel vraag naar digitale scholing. Bent u in deze coronacrisis een goed digitaal scholingsinitiatief tegengekomen? Of zijn jullie er zelf een begonnen en moet iedereen daarvan weten? Geef het door aan Katapult! Katapult verzamelt voorbeelden van digitale scholing en e-learning, zodat zij een overzicht kunnen bieden van wat de betrokken publiek private samenwerkingsverbanden aanbieden rond e-learning, webinars en video’s in deze tijd. Geef hier een goed voorbeeld door.

Een ander mooi initiatief: Digitale Werkplaatsen voor met mkb. Veel ondernemers hebben door gebrek aan expertise, tijd of geld kansen in digitaliseren moeten laten liggen. Nu meer dan ooit zien we de noodzaak om het mkb te digitaliseren. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zet daarom samen met onderwijsinstellingen en het lokale bedrijfsleven overal in het land Digitale Werkplaatsen op. In een Digitale Werkplaats worden lokale ondernemers door studenten (mbo, hbo, wo) verder geholpen met hun online vraagstukken. Katapult biedt ook hulp en informatie voor het aanvragen van subsidieregeling voor het opstarten van digitale werkplaatsen voor het mkb. Kijk hier voor meer informatie.

Katapult laat óók in deze tijd de kracht van hun netwerk zien en biedt aan daar gebruik van te maken. Daarom roept Katapult iedereen op om te delen hoe met deze veranderingen om te gaan en tips en ideeën met elkaar uit te wisselen via een LinkedIn-groep. Samen sta je immers sterker!

Deel dit artikel