Nieuws - 28 september 2021

Nieuwste cijfers: 118.400 openstaande vacatures in techniek

Volgens het CBS is er een bijzonder moment aangebroken: voor het eerst sinds 2003 zijn er op de gehele arbeidsmarkt meer vacatures dan werkzoekenden. Van alle openstaande vacatures, wordt in meer dan een derde van de gevallen gevraagd naar technisch/technologisch opgeleid personeel.

De nieuwste cijfers van het in de Techniekpactmonitor bevestigen deze trend: in het tweede kwartaal van 2021 zijn het aantal openstaande vacatures op de hele arbeidsmarkt tot een recordhoogte gestegen. Zo ook in de techniek en ICT.

Techniek en ICT: 118.400 openstaande vacatures

De getallen liegen er niet om: in het tweede kwartaal zijn er in de techniek en ICT maar liefst 118.400 openstaande vacatures. Dit is een stijging van 35 procent met het kwartaal ervoor; de vraag naar technici steeg iets sneller (40 procent) dan de vraag naar ICT’ers (20 procent).

Geen extra investeringen

Hoewel werknemers staan te springen om technisch opgeleid personeel, zien we tegelijkertijd een dalende trend wat betreft de in- en doorstroom naar het technisch onderwijs. Steeds minder leerlingen kiezen voor een technisch profiel en de doorstroom naar technische opleidingen neemt af. Gezien deze trend én de huidige tekorten, is het zorgelijk dat het huidige kabinet geen ambities heeft om extra in techniekonderwijs te investeren. In de Rijksbegroting van 2022 worden slechts een aantal maatregelen benoemd vanuit voortzetting van lopend beleid op het gebied van het onderwijs en de arbeidsmarkt.

 

 

 

Deel dit artikel