Nieuws - 7 december 2020

Nieuw: Ontdek de TechCheck

Wat is er nodig voor jongeren in het voortgezet onderwijs om een goede profiel- en studiekeuze te maken? Simpel: weten wat de mogelijkheden zijn en wat er bij hen past. Om leerlingen te helpen bewustere toekomstkeuzes te maken, ontwikkelde Jet-Net & TechNet twee testen: de Tech-type test en de 7 werelden test. Kijk op www.techcheck.nl

Deze korte testen duren maar 5 minuten en zijn verwerkt in twee lessen. Tegelijkertijd is dit ook een handig instrument voor docenten, mentoren en LOB-coördinatoren, want zij kunnen met de uitkomsten van de testen hun lessen en activiteiten beter afstemmen op de interesses van de leerlingen.

De Tech-type test

Als docenten willen dat hun lessen bèta en techniek aantrekkelijk zijn voor álle leerlingen, dan moeten ze eerst weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Hoe denken leerlingen over techniek? Welke uitdagingen en kansen zien zij hierin voor zichzelf? Welke belemmeringen en angsten ervaren zij? De uitkomsten van de Tech-type test geven docenten en LOB-coördinatoren inzicht in de drijfveren, motivaties en barrières van de leerlingen ten aanzien van technologie. Door hiermee rekening te houden in hun  lessen of LOB activiteiten, zijn ze in staat om alle leerlingen aan te spreken en te laten ontdekken of techniek en technologie iets voor ze is. Voor de leerlingen zijn de uitslagen van de Tech-type test waardevol, omdat ze richting geven aan hun zoektocht naar wat er bij hen past.

De 7 werelden van techniek test

De 7 werelden test laat de leerlingen op een leuke manier kennismaken met de 7 werelden van techniek. Dit is een concept om een aantrekkelijk beeld van techniek en technologie te geven dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren. In de test kiezen ze beelden die hen aanspreken en worden verrast met bijzondere en uiteenlopende werkzaamheden binnen de techniek. De uitkomsten van de 7 werelden test laten zien in welke omgeving de leerlingen zich prettig voelen en welke thema’s zij interessant vinden. Hierdoor kunnen docenten in hun lessen of bij loopbaanbegeleidingsactiviteiten inspelen op de belevingswereld van hun leerlingen. Voor de leerlingen is hun individuele uitslag uiteraard ook zinvol. Ze leren zichzelf hierdoor weer wat beter kennen en kunnen daardoor bewustere keuzes maken. De test is ook onderdeel van de onlangs gelanceerde Expeditie 7 werelden van Techniek.

Twee testen, twee lessen

Kortom: een aanrader voor iedere school, die TechCheck. Binnen no time heb je een compleet beeld van hoe leerlingen denken over techniek. De testen zijn interactief, speels en verrassend. Aantrekkelijk voor de leerlingen. Iedere test staat centraal in een aparte les van circa vijftig minuten. De lessen bestaan uit een korte voorbereiding op de test, het afnemen van de test en het reflecteren op de uitslag van de test. Bij iedere les hoort een korte handleiding.

Hoe bedrijven de TechCheck kunnen gebruiken

Maar ook voor bedrijven kan de TechCheck van pas komen: als je als bedrijf een activiteit voor leerlingen organiseert, kan je de school vragen om de TechCheck te doen. De uitkomsten ervan helpen je om met de activiteit beter aan te sluiten bij de interesses van de leerlingen. Wil je als bedrijf vast een inkijkje en zelf aan de slag om je activiteit voor élk type jongeren interessant te maken? Bekijk hier de tips en tricks voor bedrijven bij de Tech-type test. Ontdek de complete TechCheck op www.techcheck.nl

 

Deel dit artikel