Nieuws - 29 september 2020

Meeste baankansen nog altijd in techniek en ict

Uit een door de NOS op 28 september jl. gepubliceerde analyse van de UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt blijkt nog altijd de grootste baankans te liggen in de techniek, ict en de zorg. Ondanks de toegenomen werkloosheid als gevolg van de coronacrisis, zijn in die sectoren de meeste beroepen waar makkelijk werk in te krijgen is. In de top 10 van beroepen met de meeste baankans staan machinemonteurs op de eerste plek. In het tweede kwartaal van 2020 zijn hiervoor 8600 openstaande vacatures.

Sterke daling openstaande vacatures zet niet door in 2e kwartaal

Recent is de Techniekpactmonitor geüpdatet met de nieuwste bètatechnische arbeidsmarktcijfers van UWV en CBS. De cijfers laten zien dat de sterke daling in de openstaande vacatures in het eerste kwartaal van dit jaar, in het tweede kwartaal van 2020 is gestabiliseerd. Alhoewel de krapte (hoe moeilijk het is om personeel te vinden) in zowel de techniek als ICT wel is afgenomen ten opzichte van vóór covid-19 is deze er nog steeds.

In een deel van de regio’s is de arbeidsmarkt als het gaat om ICT beroepen zelfs zeer krap. De grootste ICT tekorten zijn er in regio’s in Midden-Nederland (Haaglanden, Groot Amsterdam, Midden-Utrecht, FoodValley, Stedendriehoek & Noordwest Veluwe en Twente) en Zuidoost-Brabant.

De top 10 van beroepen met de grootste baankans

  1. Machinemonteurs
  2. Gespecialiseerde verpleegkundigen
  3. Verpleegkundigen (mbo)
  4. Elektrotechnische ingenieurs
  5. Bouwarbeiders afbouw
  6. Elektriciens en elektronica monteurs
  7. Productleiders industrie en bouw
  8. Software en – applicatieontwikkelaars
  9. Transportplanners en logistiek medewerkers
  10. Loodgieters en pijpfitters

De NOS heeft de arbeidsmarkt regionaal gevisualiseerd in een landkaart. Op deze kaart is per beroep te zien in welke regio’s de meeste baankansen hiervoor zijn.

Bron: NOS, UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt

Deel dit artikel