Nieuws - 5 september 2019

Koningin Máxima lanceert Nationale AI-cursus Junior

Koningin Máxima heeft op 4 september de Nationale AI-cursus gelanceerd. Zij woonde de eerste les bij van de AI-cursus Junior op basisschool De Rank in Toldlijk. Op datzelfde moment startten 27.000 leerlingen op basisscholen in heel Nederland met de grootste AI-les. Daarna bezocht ze Bibliotheek West Achterhoek in Doetinchem, waar ze in gesprek ging met cursisten van de Nationale AI-cursus voor volwassenen en de Nationale AI-cursus Junior. Deze gratis online-cursus wordt ook in bibliotheken door het hele land aangeboden. De Nationale AI-cursus Junior is speciaal gemaakt om kinderen de beginselen van kunstmatige intelligentie bij te brengen.

De Nationale AI-cursus, FutureNL en UpgradeNL hebben de Nationale AI-cursus Junior ontwikkeld om kinderen tussen de tien en veertien jaar de mogelijkheden van AI te laten ervaren aan de hand van interactieve opdrachten en voorbeelden uit hun belevingswereld. De drie organisatie werken samen aan de ambitie om kinderen te enthousiasmeren voor technologie en hun technologische vaardigheden te verbeteren. Zo kunnen zij later optimaal functioneren in een wereld waarin technologie een steeds grotere rol speelt.

Nederland techwijs maken

Jim Stolze, initiatiefnemer van de Nationale AI-cursus, is blij met de aandacht die dit belangrijke onderwerp krijgt. “Iedereen zou er basiskennis van moeten hebben, zodat onze toekomst met AI veilig, eerlijk en optimistisch kan zijn.”

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter FME en initiatiefnemer UpgradeNL: “Met UpgradeNL willen we iedereen in Nederland techwijs maken. Zeker voor kinderen is dit cruciaal, want voor hen is technologie de toekomst. Door kinderen bekend te maken met AI willen we ze enthousiast maken voor technologie en hun technologische vaardigheden verbeteren.”

Ronilla Snellen, oprichter en co-founder Stichting FutureNL: “Leerkrachten en docenten hebben met het gratis lesmateriaal dat FutureNL ontwikkelt over belangrijke digitale onderwerpen, de mogelijkheid om interactie met technologie en digitale vaardigheden op een leuke manier aan te bieden aan kinderen in de klas.”

Iedereen kan meer leren over kunstmatige intelligentie. Doe je mee?
Ga naar www.ai-cursus.nl

UpgradeNL

Upgrade NL is een impulsprogramma van een brede coalitie van (technologie)bedrijven, kennisinstellingen, overheden en mediapartijen die de krachten bundelt om héél Nederland techwijs te maken. De partners van UpgradeNL realiseren gezamenlijke campagnes, evenementen, educatie en media, ieder vanuit zijn eigen rol en op zijn eigen manier. Wil jij ook een bijdrage leveren? Mail dan naar info@upgradenl.nl.

Deel dit artikel