Nieuws - 29 januari 2020

Basisscholen Wethouder van Eupen uit Eindhoven en De Wissel uit Den Haag grote winnaar van de TechniekTrofee 2020

Utrecht, 29 januari 2020 – Basisscholen Wethouder van Eupen in Eindhoven en De Wissel in Den Haag zijn vanavond tijdens het TechniekTrofeest uitgeroepen tot winnaars van respectievelijk de TechniekTrofee 2020 (beste voorbeeld van W&T-onderwijs) en de Inspiratieprijs 2020 (meest inspirerende idee voor W&T-onderwijs). De scholen ontvingen vanavond uit handen van de jury onder leiding van wetenschapper Rolf Hut en Anko van Hoepen, vice-voorzitter van de PO Raad, ieder een trofee en een geldprijs van 2.500 euro. Hiermee kunnen zij het wetenschap- en techniekonderwijs (W&T) op hun scholen verder ontwikkelen.

Fotografie: Jet-Net & TechNet | Olivier Huisman

‘Maakonderwijs’ als rode draad

De inzendingen werden dit jaar beoordeeld door een jury bestaande uit Rolf Hut, wetenschapper aan de TU Delft, Anna Hotze, lector Wetenschap en Technologie aan de Hogeschool iPabo en Lianne Bonte, leerkracht en Coördinator wetenschap en technologie  bij SBO De reis van Brandaan en winnaar van de TechniekTrofee 2018.

Juryvoorzitter Rolf Hut: “Dit jaar hadden we de eer om een hoop mooie en inspirerende inzendingen te beoordelen. Als rode draad bij veel van de voorbeelden en ideeën zagen we ‘maakonderwijs’ terug, zoals een maakotheek of een makerspace waarin techniek écht een prominente plek krijgt in het onderwijs. Ook is er een belangrijker rol weggelegd voor programmeren. Wat dit jaar positief opviel is dat er, met name bij de categorie ‘meest inspirerende idee’ voor W&T-onderwijs, steeds meer aandacht is voor het combineren van bestaande vakken als bijvoorbeeld rekenen en taal met het geven van W&T-onderwijs. Dat is een ontwikkeling die we enorm toejuichen”, aldus de jury.

Wethouder van Eupen in Eindhoven winnaar TechniekTrofee 2020

Grote winnaar van de TechniekTrofee 2020 dit jaar met ‘het beste voorbeeld van W&T-onderwijs’ is basisschool Wethouder van Eupen in Eindhoven.

De jury over de winnaar: “Hoe mooi om te zien dat bij deze school het hele schoolteam bijdraagt aan de W&T-onderwijs. Wat hierbij heel sterk naar voren komt, is dat W&T in alle groepen en door het hele schoolteam gedragen wordt. De leerkrachten krijgen maatwerk ondersteuning van een kernteam met als doel met het gehele leerkrachtenteam W&T door de hele school te kunnen toepassen. Het geven van W&T-lessen lijkt bijna als vanzelfsprekend. De jury is onder de indruk van de mate waarin W&T is verweven in het DNA van de school.”

Paul Hulshoff, leerkracht bij de Wethouder van Eupenschool: “Wij zijn ontzettend trots dat we de TechniekTrofee mee naar huis mogen nemen. Een prachtige bevestiging voor het hele team dat we goed bezig zijn. We gaan vooral zo door en zullen ook de ideeën van andere scholen tot ons nemen om onze W&T-lessen nog sterker te maken.”

“Het hele team zet ontwerpend leren in”

Basisschool Wethouder van Eupen wil meer bewust inzetten op de 21e eeuwse vaardigheden in de les. Creatief denken, samenwerken, mediawijsheid en probleem oplossen staan centraal. Je vindt er een combinatie van maakonderwijs en ontwerpend leren waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij bestaande thema’s op school. De school zit momenteel in het eerste jaar waarin ze 5 maak-/ ontwerpactiviteiten hebben gepland. Tussen iedere vakantieperiode wordt minimaal 1 activiteit gegeven. Daarnaast zijn er schoolbrede activiteiten. Het schooljaar sluiten ze dit jaar bijvoorbeeld af met een Nerdy Derby challenge in de laatste schoolweek. Alle groepen en teamleden gaan aan de slag met maakonderwijs. De grote kracht zit hem vooral in de ontwikkeling van het team. Het aanbod van deze 5 activiteiten geldt in principe altijd voor groep 1 t/m 8. De school maakt dankbaar gebruik van bestaande lessen en ideeën van externe partijen. Zo doen de bovenbouwgroepen mee aan bestaande maakchallenges zoals de ‘Changemaker challenge’ van Dopper en Designathon of de ‘Bright Ideas Challenge’ van Shell.

De Wissel in Den Haag gaat er vandoor met de Inspiratieprijs 2020

Winnaar van de TechniekTrofee Inspiratieprijs 2020 met ‘het meest inspirerende idee voor W&T-onderwijs’ is basisschool De Wissel in Den Haag.

De jury over de winnaar: “Het idee van De Wissel is W&T tot leven laten komen door diverse natuurkundige principes zichtbaar te maken door ze in oefenvormen tijdens de gymles te gebruiken. De leerlingen zullen opdrachten mee krijgen die ze thuis of in de klas moeten uitvoeren. Wanneer dit een opdracht is om iets te bouwen dan testen ze het resultaat weer in de gymles. Het maken van een boemerang bijvoorbeeld.  Heel vernieuwend! Op deze wijze W&T verankeren in je lesaanbod hebben we nog niet eerder als structureel lesaanbod gezien. Een origineel idee waardoor wij zijn geboeid en verrast.”

Marc van der Maaten, gymleraar bij basisschool De Wissel: “We zijn erg blij met deze prijs! We hopen dat ook andere scholen op deze manier W&T zullen gaan integreren in de gymles. Met deze prijs ga ik een methode ontwikkelen en materialen aanschaffen om dit voor elkaar te krijgen.”

“W&T onderwijs tijdens de gymles”

Het idee van De Wissel is W&T tot leven laten komen door diverse natuurkundige principes zichtbaar te maken door ze in oefenvormen tijdens de gymles te gebruiken. De leerlingen van de groepen 3 t/m 8 krijgen de ene keer van te voren een uitleg over de principes die gebruikt gaan worden en de andere keer achteraf. Zo wisselt het moment van verwondering en blijven de leerlingen geprikkeld. Uitgangspunt bij dit W&T onderwijs is plezier en dat W&T overal te vinden is en overal in te zetten, ook tijdens gym. De leerlingen zullen opdrachten mee krijgen die ze thuis of in de klas moeten uitvoeren. Wanneer dit een opdracht is om iets te bouwen dan testen ze het resultaat weer in de gymles. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van een boemerang, een vlieger of een stuiterbal. Door het laten uitvoeren van experimenten die verwerkt zitten in een gymles te combineren met verwerkingsopdrachten die in de klas gedaan kunnen worden, zijn er meerdere leerkrachten betrokken bij het W&T onderwijs van de leerlingen. Zo ontstaat er automatisch een samenwerking waarin de leerkrachten elkaar kunnen motiveren en inspireren om W&T levend te houden binnen de school.

Het volledige juryrapport is via deze link te bekijken: http://bit.ly/3aT5beI

W&T-onderwijs houdt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen springlevend

Dit jaar werd de 6e editie van de TechniekTrofee georganiseerd, een jaarlijks terugkerend initiatief van Jet-Net & TechNet waarmee basisscholen die W&T in hun onderwijs (willen) verankeren in het zonnetje worden gezet. Chris van Bokkum, directeur Platform Talent voor Technologie: “Wetenschap- en techniekonderwijs houdt de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen springlevend en doet een sterk beroep op de vaardigheden waar deze tijd van razendsnelle (technologische) vooruitgang om vraagt. Met W&T kunnen kinderen hun talenten ontdekken. Steeds meer basisscholen gaan er daarom mee aan de slag. Bovendien blijkt dat kinderen vaak razend enthousiast zijn als zij techniek krijgen aangeboden.”

Over Jet-Net & TechNet

Jet-Net & TechNet is een groot landelijk netwerk waarbinnen bedrijven en scholen regionaal samenwerken. Het geeft kinderen en jongeren een reëel en positief beeld van technische beroepen en helpt ze bij het maken van een bewuste keuze voor hun toekomstige studie en carrière. Jet-Net & TechNet doet dit door het bedrijfsleven en het funderend onderwijs te inspireren, adviseren en faciliteren in hoe zij de samenwerking op een structurele en duurzame manier vorm kunnen geven. Meer informatie: www.jet-net.nl

 

 


Noot voor redactie, niet voor publicatie

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Naam: Sonja van Amerongen
Telefoonnummer: 085‑0510 619 | 06‑48391949
e-mail: s.vanamerongen@ptvt.nl

Voor hoge resolutie beeldmateriaal van de winnaars en/of het TechniekTrofeest kunt u contact opnemen met Sonja van Amerongen of kunt u gratis gebruik maken van de TechniekBeeldbank. Hierin staan ruim 1500 rechtenvrije foto’s van hoge kwaliteit.

Jet-Net & TechNet is een label van Platform Talent voor Technologie, dat zich specifiek richt op producten, activiteiten en diensten voor het basis- en voortgezet onderwijs en het bedrijfsleven. Zie voor meer informatie: www.ptvt.nl

Deel dit artikel